Gadelyd med omtanke

1080 460 Morten Laulund Uldbæk

Gadekultur med flere facetter

GAME Streetmekka slår i 2018, dørene op for helt nye street-centre i Viborg og Aalborg.
I de i dag tomme industribygninger vil der i rå, utraditionelle og autentiske rammer blive et sandt mekka for unge der er til DJ/VJ, Street Basket, Street Fodbold, Parkour, Street Art, Street Dance, Break og meget mere. En blanding af idræt, social liv og kunstnerisk udfoldelse, vil gøre de i dag tomme industribygninger levende i en grad man næppe havde forestillet sig, da bygningerne engang var projekter på et tegnebræt.

game_streetmekka_viborg_-c-_effekt_2017_0004-1200x511

Kommende facade på Street mekka Viborg

Lyd og adrenalin

I et gade-idrætsmiljø, hvor adrenalinen pumper og bølgerne går højt, er det vigtigt at en lyd-installation er velovervejet og tilpasset de akustiske forhold.
Resultatet skal være et miljø med højt aktivitetsniveau, og godt socialt samvær. Med andre ord, et sted der er både rart og sjovt at være.
Gennem god dialog med GAME Denmark, der skal drive husene, er der opnået fælles forståelse og enighed, om vigtigheden af at prioritere den lydtekniske installation, så et besøg i Street mekka bliver en god oplevelse med aktivitet, adrenalin og musik i skøn forening.

JAJA_noter_fra_Workshop_Aalborg_pdf

Jamen skal vi så ikke bare få nogle højttalere på plads og gi’ den gas med musikken?

Jo, det skal vi vel. Men med omtanke!

De fleste mennesker kan vist blive enige om at musik er skønt. Musik er også en væsentlig og uundværlig del af det gademiljø, Street mekka skal være.
Musik i sin grundsubstans er lyd, og lyd i vanskelige akustiske forhold bliver hurtigt til støj. Støj der hverken er behageligt eller skønt!
Det kræver derfor en hel del omtanke og overvejelse, at opnå en løsning der er velfungerende i de udfordrende rammer, en rå industribygning er.
Der er selvfølgelig også den faktor at en smags eller generationskløft, hurtigt kan rejse diskussionen om hvorvidt visse musikgenrer faktisk er musik eller blot støj, men det er en helt anden snak.

Lyd med omtanke
Fokus i forhold til Street mekka, der i sin natur er pulserende og “støjende”, er at der selvfølgelig ikke skal genereres yderligere og unødig støj.
Støj har en særdeles negativ påvirkning på mennesker. Faktisk kan påvirkningen være både fysisk og psykisk skadende.
Når vi udsættes for en lydmæssigt negativ påvirkning, som eksempelvis statisk støj fra en emhætte eller trafikstøj, vil vores hjerne gøre alt hvad den kan, for at kompensere for det. Den er tilmed rigtig god til det. Faktisk så god at vi ofte slet ikke bemærker de statiske støjgener der omgiver os.
Jamen det er jo super smart tænker du. Tak hjerne!
Der er bare den lille hage, at støjen stadig er til stede, men blot undertrykt. På den korte bane er det jo ganske smart, at vi er i stand til at kompensere for støjen. Ved længerevarende påvirkning betyder det dog, at vi for det første bruger energi på at undertrykke støjen, og er nu ikke længere bevidste om, at vi stadig er under negativ påvirkning af støjgener, da generne er undertrykt.
Denne til tider usynlige og negative påvirkning, skal vi helst undgå at udsætte de unge mennesker, der bliver daglige brugere af Street mekka, for.

En design-udfordring
I et hus med masser af aktivitet og fart over feltet. Et hus hvor dans og musik er en væsentlig del af hverdagen. Hvor de fysiske rammer er rå og hårde, er det lidt af en udfordring at designe og tilpasse lydsystemer.
Beton, parallelle vægge og glatte flader er alt sammen elementer der ikke ligefrem er ønskelige, når vi taler akustik, lydgengivelse og forstærkning. Det er elementer der hurtigt kan omdanne musik til regulær og ubehagelig støj.
Det er dog samtidig elementer der er væsentlige, for et autentisk og inspirerende gademiljø, som Street mekka Viborg og Aalborg skal være.
Ja, så må vi jo tage arbejdshandskerne på og tænkes os grundigt om.

Som sagt, så gjort….
Med overvejelser i den daglige brug, de rå elementer samt sociale aspekter, har LYdBEHAG har, i tæt samarbejde med ProShop Europe, designet højttalersystemerne til både Viborg og Aalborg’s nye Street mekka.
Bag det samlede systemdesign ligger grundige overvejelser i forhold til de enkelte produktvalg. Adskillige højttalertyper, med hver med deres særlige egenskaber er brugt i det samlede design. Placeringer, spredningsgrader, frekvensrespons mm. er alt sammen overvejet og vægtet, med henblik på at imødegå de udfordrende akustiske forhold, et Street mekka byder på.
ProShop Europe, der vil varetage selve installationen, har desuden sammensat og konfigureret styrings og kontrolelementerne til den samlede installation, så selv komplekse funktioner, kan udføres enkelt og intuitivt af brugerne. Den samlede installation bliver udført med en lang række produkter fra blandt andre Fohhn Audio, Yamaha og danske Neets.

Før / Efter illustration af Street mekka Viborg

I skrivende stund er første etape af ombygningerne i Viborg og Aalborg i fuld gang. Her fra sidelinjen, følger vi med og glæder os til selv at komme på banen og tage del i den endelige udfærdigelse.
Vi tør godt sige at de kommende brugere har noget at glæde sig til!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.